MTA Magyar tudományosság külföldön elnöki bizottság

A Magyar Tudományos Akadémia hagyományosan fontosnak tartja a kapcsolattartást a külhoni magyar tudományossággal, a magyar-magyar kutatások integrációját. Ennek érdekében 1996-ban megalakul a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK), mely a határon túli magyar tudományosság ügyének letéteményese az Akadémián.

Arany János Érem és Díj

2002-ben először kerül sor az Arany János Érem átadására, mellyel az MTA a külhoni magyar tudományosság támogatásában elért kiemelkedő teljesítményeket honorálja, évente 2-3 Érmet ítél oda az MTK elnöki bizottság.

2004-ben a MTA közgyűlése keretében először vehetik át a határon túli magyar kutatók legkiválóbbjai az Arany János Díjat, ‘életmű’, ‘kiemelkedő tudományos teljesítmény’ és ‘fiatal kutató’ kategóriában.

MTK Hírlevél

2011 őszén indult útjára a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság Hírlevele. Célja az, hogy az elektronikus hírközvetítés lehetőségeit fölhasználva széles körben, rendszeresen és gyorsan ismertté tegye a magyar nyelvű és tárgyú tudományos kutatások határainkon kívül élő művelőinek tudományos eredményeit és természetesen magukat a magyar tudósokat. Segíti a kisebbségi magyar közösségek egymásról való ismereteinek bővülését, szolgálja a Kárpát-medence és a távolabbi magyar világok integrációját a tudomány területén.

A Hírlevél eddigi számai:

 6 MTA_MTK_EB_hirlevel_2012 3 szám március.pdf
 

 5 MTA_MTK_EB_hirlevel_2012 2 szám február.pdf
 

 4 MTA_MTK_EB_hirlevel_2012 1 szám január.pdf
 

 3 MTA_MTK_EB_hirlevel_2011 3 szám december.pdf
 

 2 MTA_MTK_EB_hirlevel_2011 2 szám november.pdf
 

 1 MTA__MTK_EB_hirlevel_2011 1 szám október.pdf